Adidas heeft niet weten te profiteren van een naar eigen zeggen geweldige sportzomer. 

Dat meldde de Duitse sportartikelengigant donderdag bij de presentatie van de cijfers. Het concern had vooral last van negatieve wisselkoerseffecten en tegenvallende prestaties bij de golftak.

''Het is teleurstellend dat de resultaten achterbleven bij de verwachtingen", verklaarde topman Herbert Hainer van Adidas. ''Zeker na zo'n geweldige zomer vol sport."

Winst

De winst van Adidas daalde in de eerste zes maanden met 27 procent tot 348 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. De omzet van het concern zakte met 2 procent tot bijna 7 miljard euro. Met name in Noord-Amerika (min 14 procent) en de overige markten in Azië (min 7 procent) liepen de verkopen terug. In China, Europa en Zuid-Amerika zag Adidas de omzet wel stijgen.

Adidas meldde eerder al dat het door de internationale onrust pessimistischer is geworden over de winstverwachting voor dit jaar. Het concern verwacht dit jaar onder de streep circa 650 miljoen euro over te houden. Eerder hield het concern nog rekening met een winst in een bandbreedte van 830 tot 900 miljoen euro.

Hainer meldde dat Adidas maatregelen zal nemen om meer stabiliteit te brengen in de inkomsten. Wat die maatregelen inhouden, werd niet bekendgemaakt.