Commerzbank heeft in het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 100 miljoen euro, tegen 40 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte de op een na grootste bank van Duitsland donderdag bekend.

De nettowinst lag daarmee circa 27 miljoen euro lager dan analisten in doorsnee hadden verwacht, maar daar stond een hoger dan van tevoren ingeschat bedrijfsresultaat tegenover. Dat steeg van 74 miljoen euro naar 257 miljoen euro, waar de analisten gemiddeld waren uitgegaan van 221 miljoen euro.

De voorzieningen voor riskante leningen daalde naar 257 miljoen euro, van 537 miljoen euro een jaar geleden. Dat betekent dat de blootstelling aan leningen waarvan het nog maar de vraag is of die worden terugbetaald, door de bank aanzienlijk lager wordt ingeschat.

Commerzbank is bezig met het afstoten van de financiering van vastgoed en schepen. Ook vermindert de bank de handel in staatsobligaties, eveneens een voorwaarde die de bank in 2009 kreeg opgelegd bij 18 miljard euro aan staatssteun. De bank zit ook middenin een reorganisatie, waarbij tot 2016 ruim 5000 banen verdwijnen.

Commerzbank wil zich voortaan richten op de kredietverlening aan Duitse consumenten en bedrijven.