Delta Lloyd heeft de inkomsten uit verzekeringspremies afgelopen halfjaar zien dalen. 

Tegelijkertijd groeide de verzekeraar sterk op de Nederlandse hypotheekmarkt en nam de verkoop van collectieve levensverzekeringen toe, zo blijkt uit de resultaten die het bedrijf donderdag heeft gepubliceerd.

De bruto premie-inkomsten van Delta Lloyd gingen in de eerste 6 maanden van 2014 met 8 procent omlaag ten opzichte van een jaar eerder, tot 2,2 miljard euro.

Het operationele nettoresultaat zakte, mede door de verdere daling van de rente, met 7 procent naar 191 miljoen euro.

Acceptatiebeleid

Delta Lloyd zag de premie-inkomsten zowel bij levens- als schadeverzekeringen dalen. Op dat laatste vlak werd de afname mede toegeschreven aan het strengere acceptatiebeleid. De hypotheekproductie nam met 53 procent toe, tot 564 miljoen euro, en verdubbelde daarbij op de Nederlandse markt.

Op de pensioenmarkt gingen de nieuwe opbrengsten uit collectieve levensverzekeringen met 20 procent omhoog, naar 229 miljoen euro.

Delta Lloyd werkt nog aan de verkoop van zijn bankactiviteiten in België, waarover inmiddels exclusieve onderhandelingen met één partij worden gevoerd.

Goede prijs

Financieel directeur Emiel Roozen benadrukte in een toelichting tegen AFN echter dat de Belgische bank goed draait en alleen tegen een goede prijs zal worden verkocht. ''De verkoop is niet uit nood geboren, er moet wel wat tegenover staan'', stelde hij.

Roozen bleef voorzichtig over de economische omstandigheden en de vooruitzichten voor de financiële markten. Door de politieke spanningen rond Rusland en in het Midden-Oosten is de onrust op de markten weer helemaal terug, concludeerde hij.

Door de vlucht naar veilige beleggingen is de rente op Duitse en Nederlandse obligaties de afgelopen tijd weer stevig gedaald, wat negatief uitwerkt op de nieuwe producten die Delta Lloyd verkoopt. ''Bij een lagere rente kunnen we nieuwe pensioenklanten minder bieden'', legde de financieel directeur uit.

Verzekeringspremies

Delta Lloyd heeft momenteel geen overnames nodig, maar zal de mogelijkheid om de verzekeraars die nu nog in staatshanden zijn over te nemen wel bekijken. Dat stelde bestuursvoorzitter Niek Hoek donderdag bij een toelichting op de kwartaalresultaten van zijn bedrijf.

In juni werd bekend dat de verzekeringstak van SNS Reaal, die tegenwoordig Vivat heet, nog deze zomer door de overheid via een veiling wordt verkocht. ASR, de vroegere verzekeringstak van Fortis, komt in 2015 in de verkoop.

Die situatie biedt Delta Lloyd in ieder geval de kans om de boeken van de genationaliseerde verzekeraars te bekijken. ''We hebben de gedetailleerde cijfers van die concurrenten nooit kunnen bekijken'', zei Hoek. ''Wellicht krijgen we daar in de komende maand de kans toe en dan kunnen we besluiten wat we doen.''

Hoek voegde eraan toe dat een overname moet passen in de langetermijnstrategie van Delta Lloyd en waarde moet toevoegen voor aandeelhouders. ''Het is niet altijd makkelijk dat te realiseren'', concludeerde hij.

'Gemengde resultaten'

Delta Lloyd heeft volgens analisten van Rabobank en KBC Securities gemengde resultaten geboekt. De analisten gaven aan dat de operationele winst van de verzekeraar tegenviel, terwijl de nettowinst en de solvabiliteit beter waren dan verwacht. 

Delta Lloyd verbeterde zijn solvabiliteitsratio (IGD) in de eerste 6 maanden, tot 207 procent eind juni. Rabo rekende op een stijging tot 202 procent. Delta ging eerder uit van een toename tot meer dan 200 procent aan het einde van dit jaar.

Het operationeel resultaat was lager dan Rabo en KBC voorspelden. De afname met 9 procent ten opzichte van het voorgaande jaar was deels te wijten aan de lagere rente, maar ook de technische resultaten waren minder dan verwacht, stelde KBC. Door lagere niet-operationele kosten viel de nettowinst met 280 miljoen euro aanzienlijk hoger uit dan verwacht.

Rabo hanteert een koopadvies voor het aandeel Delta Lloyd, dat bij KBC op hold staat. Delta Lloyd stond donderdag rond 9.20 uur met een winst van 2,3 procent, tot 17,23 euro, bovenaan de licht negatieve AEX-index.