De Europese aandelenmarkten leden donderdag flinke verliezen vanwege de oplopende spanning met Rusland om de crisis in Oekraïne.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank waarschuwde dat de situatie het economische herstel in Europa kan schaden.

Tegenvallende kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven zetten het beleggerssentiment ook onder druk.

De AEX-index sloot 0,8 procent lager op 394,20 punten en de MidKap moest 0,7 procent terug tot 581,45 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 1 en 1,4 procent, terwijl het de FTSE in Londen met een verlies van 0,7 procent iets beter af ging.

Draghi

Draghi zei in een toelichting na afloop van de beleidsvergadering van de ECB zich vooral zorgen te maken over de effecten van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne op Europa. Hoewel de gevolgen nog niet zijn in te schatten, verwacht Draghi dat het conflict een grotere impact zal hebben dan de diverse brandhaarden in het Midden-Oosten.

Verzekeraar Delta Lloyd (plus 1,7 procent) was de hele dag bovenin de AEX te vinden ondanks de presentatie van kwartaalcijfers die volgens analisten een gemengd beeld lieten zien. Op operationeel niveau viel het resultaat tegen, terwijl de nettowinst aanzienlijk hoger was dan voorzien.

SBM Offshore

SBM Offshore stond onderaan in de AEX met een verlies van 6,8 procent na publicatie van de resultaten woensdag nabeurs. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie liet daarbij weten een last te hebben genomen van 179 miljoen euro om de kosten op te vangen van een eventuele schikking bij een smeergeldaffaire.

Delhaize steeg in Brussel ruim 5 procent na goed ontvangen kwartaalresultaten. Het Belgische supermarktbedrijf zag de omzet op de Belgische thuismarkt dalen, maar in de Verenigde Staten en Zuidoost-Europa namen de verkopen juist toe.

Adidas

In Frankfurt kwamen onder meer Adidas (min 4,5 procent), Commerzbank (plus 0,5 procent) en herverzekeraar Munich Re (min 2,3 procent) met gemengde kwartaalcijfers. In Zürich zakte uitzendconcern Adecco 2,5 procent na publicatie van haar resultaten. Concurrent Randstad sloot onveranderd.

De euro was 1,3364 dollar waard, tegen 1,3353 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 96,82 dollar. Brentolie werd juist 0,2 procent duurder en kostte 104,77 dollar per vat.

Bekijk de actuele koersen op Belegger.nl