Fondsen die zijn gespecialiseerd in het opkopen van problematische leningen nemen mogelijk de schuldenberg van Imtech over van de huidige schuldeisers. 

Daarmee zouden ze uiteindelijk de eigenaar kunnen worden van de geplaagde technisch dienstverlener. Dat meldde De Telegraaf donderdag op basis van ingewijden.

Volgens de krant hebben zogeheten 'distressed debt funds' vorige week voor 22 miljoen euro aan leningen van Imtech van banken overgenomen, tegen kortingen van 30 à 35 procent. Inmiddels zouden zij op nog eens 150 miljoen euro aan schulden azen, tegen een korting van 45 procent. De verwachting zou zijn dat er ook snel een bod komt op de rest van de schuldenberg, van in totaal ruim 1 miljard euro.

De fondsen zouden de overgenomen schulden vervolgens op termijn om kunnen zetten in aandelen, waardoor ze eigenaar worden van het bedrijf. Daarmee zou de overname van de schuldenberg vooral voor huidige aandeelhouders slecht kunnen uitpakken.

Beter perspectief

Voor Imtech zou er daarentegen een beter perspectief kunnen ontstaan. Het bedrijf zal de schulden nog altijd moeten terugbetalen, maar kan mogelijk rekenen op wat meer flexibiliteit van de nieuwe schuldeisers, dan nu het geval is in de onderhandelingen met de banken.

Imtech gaf tegen De Telegraaf aan dat eventuele transacties een zaak zijn tussen de banken en de fondsen. ''Voor verhandeling van de schuld is geen toestemming vooraf nodig van Imtech.'' Het bedrijf wilde verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Betrokken banken gaven geen reactie aan de krant.