De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met rode cijfers gesloten. 

De verliezen van eerder op de dag werden wel flink teruggedrongen, dankzij de hogere koersen op Wall Street. Beleggers bleven echter voorzichtig door de crisis in Oekraïne en tegenvallend economisch nieuws uit Europa.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent lager op 397,21 punten. De MidKap zakte 1,8 procent tot 585,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent.

Eerder op de dag gingen de beurzen in Europa nog flink onderuit. De angst voor een verdere verdieping van de crisis in Oekraïne is toegenomen, nadat de Poolse minister van Buitenlandse Zaken had gewezen op een aanzwellende Russische troepenmacht aan de grens met het land.

De Duitse fabrieksorders gingen in juni in het sterkste tempo omlaag in 2,5 jaar.

Recessie

Verder bleek dat de Italiaanse economie in het tweede kwartaal met 0,2 procent is gekrompen in vergelijking met de voorgaande periode. Daarmee is de op twee na grootste economie van de eurozone opnieuw officieel in een recessie beland.

De grootste dalers in de AEX waren bouw- en kunstmestbedrijf OCI en uitzendconcern Randstad met verliezen tot 2,8 procent.

In de MidKap stonden uitzender USG People en medisch toeleverancier Arseus onderaan met minnen van respectievelijk 6,8 en 5,1 procent.

ING

ING behoorde tot de stijgers op de Amsterdamse beurs met een plus van 1,6 procent. Het financiële concern boekte in het tweede kwartaal aanzienlijk meer winst. Vooral de bankactiviteiten draaiden beter.

Bij ING-verzekeringsdochter Nationale-Nederlanden (NN), die afgelopen kwartaal apart naar de beurs werd bracht, nam de operationele winst af. Het aandeel NN stond op de lokale markt 1,9 procent in de min.

In Zürich zakte Swiss Re 3,1 procent. De op een na grootste herverzekeraar ter wereld boekte in het tweede kwartaal minder winst dan verwacht.

Deutsche Telekom verloor 2,8 procent in Frankfurt. De Amerikaanse aanbieder van mobiele telefonie Sprint stopt de gesprekken om branchegenoot T-Mobile US, het Amerikaanse dochterbedrijf van Deutsche Telekom, over te nemen.

Euro

De euro was 1,3353 dollar waard, tegen 1,3366 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag. Eerder op de dag bereikte de euro met een stand van 1,3349 dollar het laagste niveau sinds 11 november. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 97,44 dollar. Brent werd 0,4 procent duurder op 105,00 dollar.

Bekijk de slotstanden van de AEX-fondsen op Belegger.nl