ING gaat mogelijk eerder het restant van de in 2008 ontvangen staatssteun terugbetalen. Dat bleek woensdag uit een presentatie bij de tweedekwartaalcijfers.

De bank betaalde eind maart de voorlaatste termijn van 1,225 miljard euro aan de overheid terug.

De laatste overboeking van ruim 1 miljard euro vindt uiterlijk in mei 2015 plaats, liet ING eerder weten.

Maar een snellere terugbetaling ''wordt overwogen'' na de uitkomst van het diepgravende onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) naar de balansen van banken (de zogeheten Asset Quality Review of AQR) en de stresstesten die op basis daarvan moeten uitwijzen of banken economische schokken kunnen doorstaan.

ECB

De ECB liet in juli weten dat banken in september of oktober een voorlopige uitslag krijgen van de testen, die worden uitgevoerd bij de 128 grootste banken van de eurozone.

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers liet in een toelichting weten dat ING vasthoudt aan het voornemen de staatssteun ''zo snel als mogelijk'' terug te betalen.

Eerder werd nog gewacht op de beursgang van verzekeringsbedrijf NN (Nationale-Nederlanden). Die is inmiddels succesvol afgerond, waardoor nu alleen het bankenonderzoek van de ECB is overgebleven als horde voor een definitief besluit over het moment van terugbetalen.

Winst

ING boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 1,07 miljard euro. Dat was ruim 19 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de verkoop van diverse bedrijfsonderdelen ontstond een onderliggende winst van 1,18 miljard euro, wat 31 procent meer was dan in het tweede kwartaal van 2013.

De kredietverlening van ING groeide vorig kwartaal met ruim 7 miljard euro, terwijl de bank minder geld hoefde te reserveren voor slechte leningen.

Leningen

De groei van de leningen vond plaats in het buitenland, waar meer geld werd verstrekt aan kleine en middelgrote bedrijven en aan huizenkopers en waar de vraag naar complexere financiële constructies toenam. In Nederland bleef de kredietverlening per saldo stabiel.

ING reserveerde vorig kwartaal 405 miljoen euro voor wanbetalingen op leningen. Die kosten bedroegen in de eerste drie maanden van dit jaar nog 616 miljoen euro. Zowel bij de kredietverlening als de voorzieningen profiteerde het concern van het voorzichtige herstel van de Europese economie. Daarnaast won ING marktaandeel, stelde bestuursvoorzitter Ralph Hamers in een toelichting.

Oekraïne 

De onrust rond Oekraïne en de sancties die zijn ingesteld tegen Rusland hebben vooralsnog weinig gevolgen voor ING, stelde risicodirecteur Wilfred Nagel.

De totale blootstelling van het bedrijf aan Rusland is met 9 miljard euro ongeveer 7 procent kleiner dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De belangen zijn grotendeels van ''goede kwaliteit'', aldus Nagel. ING doet in Rusland vooral zaken met heel grote bedrijven en kan zijn belangen relatief snel verkleinen als dat nodig blijkt te zijn.

In Oekraïne heeft ING ongeveer 1,4 miljard euro uitstaan. Dat bedrag loopt langzaam terug, maar vertoonde vorig kwartaal weinig verandering ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar.

Het onderliggende brutoresultaat van ING Bank nam vorig kwartaal met 11 procent toe, tot 1,3 miljard euro. Bij NN Group, waar ING nog een belang van ruim 68 procent in heeft, nam het operationeel resultaat met 7 procent af tot 249 miljoen euro.

Voorzieningen

ING heeft vorig kwartaal zijn voorzieningen voor slechte leningen sterker weten terug te dringen dan verwacht. Dat concludeerde analist Cor Kluis van Rabobank woensdag.

ING hield de kosten volgens Kluis goed onder controle, terwijl er nog weinig valt te zeggen over de eventuele gevolgen van de crisis in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Rabo handhaaft het koopadvies voor het aandeel ING.

KBC wees ook op de voorzieningen als reden voor de meevallende resultaten van ING. De bank, die eveneens adviseert aandelen ING te kopen, verwacht zijn inschattingen voor de toekomstige resultaten van het concern met 3 à 5 procent te kunnen verhogen dankzij de afnemende risicokosten van ING.

Zie ook: Beleggingen stuwen winst NN