Advanced Metallurgical Group (AMG) heeft de omzet in het tweede kwartaal zien afnemen. Dat maakte de producent van specialistische metalen woensdag bekend.

AMG boekte vorig kwartaal een omzet van 278,9 miljoen dollar. Dat was 4 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebitda) zakte met 8 procent tot 20,4 miljoen dollar. Onder de streep bleef er 7,4 miljoen dollar over, tegen een verlies van 42,2 miljoen dollar een jaar geleden

Het bedrijf onderzoekt de ''strategische alternatieven'' voor zijn onderdeel AMG Engineering ALD Vacuum Technologies (ALD). Dat zou kunnen leiden tot een beursgang van ALD op Euronext Amsterdam, of de verkoop van een belang.

Vreemd plan

Plannen voor een eventuele beursgang zou Rabobank "vreemd" vinden, gezien de "geringe omvang van het onderdeel". 

''Hoewel het positief is dat AMG zijn structuur wil vereenvoudigen, zijn we enigszins teleurgesteld dat er niet gesproken wordt over de verkoop van het onderdeel in zijn geheel'', aldus de bank.

Rabo wijst er op dat er bij de eerstekwartaalcijfers al gesproken werd van een boekenonderzoek. ''Op basis daarvan hoopten we dat het onderdeel inmiddels verkocht zou zijn. De zwakke resultaten hebben wellicht niet geholpen bij het realiseren van een goede prijs.'' De bank schat de waarde op meer dan 100 miljoen dollar.

ING meent dat de voorgenomen verkoop of beursgang ''duidelijk'' een manier is om waarde te creëren voor AMG. De bank ziet de verkoop van het gehele onderdeel dan wel een beursgang als een aanjager van de aandelenkoers. Een gedeeltelijke verkoop van ALD resulteert volgens ING niet in een eenvoudigere structuur van de onderneming.

Rabo handhaaft zijn hold-advies voor AMG en heeft een koersdoel van 8 euro. ING heeft een koopadvies en een koersdoel van 9 euro. AMG noteerde woensdag om 10.01 uur 2,7 procent lager op 7,14 euro.