Technisch dienstverlener Imtech moet hopen op de gratie van banken. Naast de verkoop van onderdelen, zoals de divisie ICT, heeft het concern vooral tijd nodig om onder meer de bedrijfsvoering op orde te krijgen.

Tijd die slechts banken kunnen geven. Dat zeggen analisten dinsdag desgevraagd over de uitwegen die het geplaagde concern nog heeft.

Imtech, dat is gespecialiseerd in de installatie van bijvoorbeeld verwarmingen en airconditionings, groeide door meerdere overnames over de jaren uit tot een groot Europees concern op het gebied van technische dienstverlening.

De problemen bij het concern kwamen aan het licht door een mislukt megalomaan pretparkproject in Polen. Dat fiasco bracht vorig jaar omvangrijke fraudepraktijken in Duitsland en Polen aan het licht, die het bedrijf opzadelden met zware verliezen.

Schulden

Door alle problemen is de schuldenlast van Imtech inmiddels opgelopen tot ruim 1 miljard euro, terwijl de beurswaarde van het bedrijf is verschrompeld. 

Om de financiële positie te verbeteren zette Imtech onder meer de afdeling ICT al in de etalage. Die verkoop alleen zal volgens marktkenners niet afdoende zijn om het vege lijf te redden.

Nieuwe aandelen

''Er is niet één oplossing”, stelt analist Dirk Verbiesen van de Belgische bank KBC. ''De verkoop van ICT zal een deel van de schuldenlast terugdringen, maar daarmee verkoop je ook een goedlopend bedrijfsonderdeel. Dat is weer niet wenselijk als je ook je bedrijfsresultaat op orde wilt krijgen.”

Analisten houden ook nog altijd rekening met een uitgifte van nieuwe aandelen. Door de sterke daling van de beurskoers van Imtech zadelt die de huidige aandeelhouders op met een enorme verwatering van hun belang.

''Iedereen zal water bij de wijn moeten doen om het bedrijf te helpen'', concludeerde Joost van Beek van zakenbank Theodoor Gilissen dan ook.

Banken

Dat geldt volgens van Beek ook voor de banken, die Imtech meer ruimte zouden moeten geven om de vruchten te plukken van de reorganisatie die momenteel wordt doorgevoerd.

De onderhandelingen hierover worden volgens Van Beek echter bemoeilijkt omdat Imtech overeenstemming moet bereiken met meerdere banken, waaronder ING, Rabobank en ABN Amro.

Bovenop het fiasco met het pretpark kampt het bedrijf met de zwakke economie, waardoor het lastig is de resultaten snel te verbeteren.

Desondanks geloven de analisten in de levensvatbaarheid van het concern. ''Ze zijn duidelijk bezig om erbovenop te komen, maar daarvoor hebben ze dus tijd nodig”, aldus Verbiesen. ''Het is de vraag of ze die krijgen."