De aandelenbeurzen in New York reageerden dinsdag niet positief op een groeispurt in de dienstensector. Ook zorgen over een mogelijke Russische inval in Oekraïne speelde de markten parten.

Beleggers vrezen dat de zoveelste indicator van een aantrekkende economie een renteverhoging door de Federal Reserve dichterbij brengt. Juist de lage rente en de honderden miljarden die de centrale bank in de economie pompte zorgden de afgelopen jaren voor een enorme opmars van de beurzen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 16.429,47 punten. De S&P 500 daalde 1 procent tot 1920,21 punten en de Nasdaq verloor 0,7 procent tot 4352,84 punten.

Een halfuur na de openingsbel maakte de Amerikaanse brancheorganisatie van inkoopmanagers bekend dat de bedrijvigheid in de dienstensector in juli is gestegen tot het hoogste niveau sinds december 2005. De sector beslaat circa 80 procent van de Amerikaanse economie.

"In de afgelopen weken hebben we een reeks cijfers gezien die bevestigen dat de economie stevig herstelt", aldus een handelaar. "Beleggers beginnen nu te beseffen dat de Fed de boel niet voor eeuwig blijft aanjagen en zal kiezen voor een normalisering van het beleid."

"Ik schrijf de daling van de S&P 500 toe aan geruchten over een Russische inval in Oekraïne", zei een ander. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski zei te geloven dat Rusland een troepenmacht opbouwt aan de grens. "Dat is voldoende reden voor potentiële kopers om de markt te verlaten", aldus de handelaar.

Target

Target (min 4,4 procent), de grootste winkelketen van de VS na Wal-Mart, haalde zijn eigen winstverwachting voor het tweede kwartaal niet. Het bedrijf zei te kampen met tegenvallende verkopen in de VS en Canada, maar ook met kosten verbonden aan de diefstal van de gegevens van miljoenen klanten door hackers.

Motorola Solutions (min 4,2 procent) wist zijn winst ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013 meer dan te verdrievoudigen, maar bleef daarmee alsnog achter bij de gemiddelde verwachting van analisten. De voor het lopende kwartaal voorspelde winst per aandeel was bovendien nog niet de helft van waar de markt op rekende.

De euro was 1,3375 dollar waard, tegen 1,3366 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 97,45 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,8 procent tot 104,61 dollar per vat.