KPN-topman Eelco Blok heeft zijn belang in het telecombedrijf dinsdag via de aankoop van aandelen vergroot. Dat meldde KPN dinsdagmiddag.

De topman kocht 50.000 aandelen en vergrootte daarmee zijn belang tot 600.109 gewone aandelen. Daarnaast heeft Blok, als hij met KPN aan de voorwaarden voor zijn langetermijnbonus voldoet, nog recht op in totaal 773.361 aandelen.

Met de aankoop toont Blok volgens KPN zijn ''vertrouwen in de strategische en operationele vorderingen van KPN''.

KPN meldde niet tegen welke prijs Blok de aandelen kocht. Op de beurs in Amsterdam was het aandeel KPN dinsdag bij de opening van de handel 2,38 euro waard.

Tegen die prijs komt de aankoop overeen met een investering van 119.000 euro. In de middaghandel liep de koers van KPN verder op, tot 2,44 euro.

Goedkoper

Daarmee is de aankoop in ieder geval aanzienlijk goedkoper dan enkele jaren geleden het geval zou zijn geweest. Op het moment dat Blok de leiding van het bedrijf overnam, begin april 2011, koerste het aandeel nog op circa 7,40 euro.

De afgelopen jaren heeft KPN het zwaar, onder meer doordat de inkomsten uit het bel- en sms-verkeer steeds verder dalen. Door de opkomst van mobiel internet en berichtendiensten als WhatsApp leveren traditionele bel- en sms-bundels veel minder op dan vroeger. 

Tegelijk woedt er een hevige concurrentiestrijd op de telecommarkt en moet er fors worden geïnvesteerd om netwerken geschikt te maken voor de nieuwste technologie.

Nieuwe aandelen

Door al die factoren zag KPN zich vorig jaar nog genoodzaakt 5 miljard euro op te halen bij investeerders, onder meer via de uitgifte van nieuwe aandelen. Sinds die emissie staan in totaal bijna 4,3 miljard aandelen KPN uit.

América Móvil is de grootste aandeelhouder van KPN. Het Mexicaanse telecombedrijf heeft volgens het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ruim 1 miljard aandelen in bezit en heeft daarmee een belang van 24,8 procent in zijn Nederlandse branchegenoot.