Portugese problemen raken Crédit Agricole

De Franse bank Crédit Agricole heeft zijn winst in het afgelopen kwartaal vrijwel geheel zien verdampen als gevolg van afschrijvingen rond het belang in de noodlijdende Portugese branchegenoot Banco Espirito Santo (BES).

Dat blijkt uit de cijfers die de op twee na grootste bank van Frankrijk dinsdag bekendmaakte.

Het nettoresultaat bedroeg 17 miljoen euro, tegen 696 miljoen euro een jaar eerder. Crédit Agricole moest 708 miljoen euro afschrijven in verband met het belang van 14,6 procent in BES. Door de financiële problemen bij het moederbedrijf leed BES in de eerste helft van dit jaar een verlies van ruim 3,5 miljard euro.

De Portugese overheid schiet de op één na grootste bank van het land te hulp met 4,9 miljard euro aan noodsteun. BES zal daarbij worden opgesplitst in een gezonde en een verliesgevende tak. Daarbij moeten de aandeelhouders, waaronder Crédit Agricole, forse verliezen slikken.

Emporiki

Eerder had Crédit Agricole ook al met zware afschrijvingen te kampen bij de voormalige Griekse dochter Emporiki. Dat verlieslijdende onderdeel werd uiteindelijk in 2012 voor het symbolische bedrag van 1 euro verkocht. In 2013 wist Crédit Agricole voor het eerst weer een jaarwinst te behalen, na 2 jaren met rode cijfers op rij vanwege de schuldencrisis.

Crédit Agricole maakte in maart bekend voor 2016 op een nettowinst te mikken van minstens 4 miljard euro.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie