De Britse bank HSBC heeft in de eerste helft van 2014 minder winst geboekt dan een jaar eerder. 

De hogere eisen die toezichthouders stellen aan onder meer het risicomanagement kosten veel geld, terwijl de lage rente en de afgenomen activiteit op financiële markten de opbrengsten drukten, stelde de bank maandag

HSBC boekte in de eerste 6 maanden van dit jaar een brutowinst van 12,3 miljard dollar (9,2 miljard euro). Dat was 12 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst zakte van 10 miljard naar 9,5 miljard dollar.

HSBC, dat het merendeel van zijn inkomsten genereert in Azië, wees op de kosten die zijn gemaakt om het risicomanagement te verbeteren.

Salariskosten

Daarbij is ook de afdeling die erop toeziet dat regels worden nageleefd (compliance) uitgebreid. Daarnaast wordt er volgens de bank door concurrenten stevig getrokken aan hoogopgeleide werknemers, waardoor de salariskosten verder zijn gestegen.

De brutowinst van HSBC in Azië zakte met 15 procent, terwijl de activiteiten in Europa 18 procent minder opbrachten. Bij de zakenbank werd 12 procent minder verdiend dan een jaar eerder. De totale brutowinst was zo'n 600 miljoen dollar lager dan analisten gemiddeld hadden verwacht.