De effectenbeurs in Tokio is maandag licht lager geëindigd. De stemming werkt gedrukt door een tegenvallende groei van de Chinese dienstensector en een zwakker dan verwacht Amerikaans banenrapport. 

Het verlies bleef beperkt dankzij een verzwakking van de Japanse yen. De Nikkei sloot met een verlies van 0,3 procent op 15.474,50 punten.

Zwaargewicht Softbank zette de daling voort met een min van 3,7 procent. Het aandeel van het Japanse telecomconcern staat onder druk nadat het Franse telecombedrijf Iliad vorige week een verrassend overnamebod uitbracht op het Amerikaanse T-Mobile US.

Het Amerikaanse telecomconcern Sprint, eigendom van Softbank, is ook geïnteresseerd in T-Mobile US en beleggers vrezen een kostbare biedingsstrijd.

De andere belangrijke aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. Beleggers verwerkten een tegenvallend bericht uit China, waar de activiteit in de dienstensector in juli op het laagste niveau in 6 maanden tijd is uitgekomen.

In Hongkong won de Hang Seng-index 0,5 procent en de All Ordinaries in Sydney verloor 0,3 procent. In Seoul won de Kospi 0,4 procent.