De Europese aandelenbeurzen zijn maandag verdeeld gesloten.

Beleggers verwerkten een reddingsplan voor de op één na grootste bank van Portugal en maakten zich op voor een stroom aan bedrijfscijfers later in de week. In de loop van de dag kregen de zorgen over de effecten van de sancties tegen Rusland op Europese bedrijven de overhand.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent lager op 395,95 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 597,45 punten. De beurzen in Londen en Parijs sloten 0,1 procent en 0,3 procent hoger, terwijl de DAX in Frankfurt 0,6 procent kwijtspeelde. In Lissabon won de hoofdindex 1 procent na de redding van Banco Esperito Santo (BES), dat wordt opgesplitst in een goede en slechte bank.

Bij de winnaars in de AEX stonden de financiële bedrijven ING en Delta Lloyd met winsten van 0,2 procent en 0,5 procent. KPN voerde de graadmeter aan met een plus van 1,2 procent, terwijl OCI met een verlies van 3,7 procent de grootste daler was. In de MidKap zakte Imtech verder weg. De geplaagde technisch dienstverlener raakte ruim 21 procent aan beurswaarde kwijt.

PostNL

PostNL won 2,1 procent. Volgens Rabobank voldeden de resultaten van het postbedrijf aan de verwachtingen, maar blijven de marges op de pakketmarkt echter zorgelijk. Bij de kleinere ondernemingen ging advies- en ingenieursbedrijf Grontmij 8,1 procent onderuit na teleurstellende kwartaalcijfers.

In Parijs klom Crédit Agricole 2 procent. De Franse bank heeft een belang van 14,6 procent in het noodlijdende BES. Ook de andere Portugese banken profiteerden van de redding van concurrent BES. Banco BP en Banco Comercial Portugues, en noteerden hoger.

HSBC

HSBC klom in Londen 0,9 procent, hoewel de Britse bank in het afgelopen halfjaar minder winst boekte dan een jaar geleden.

De euro was 1,3415 dollar waard, tegen 1,3436 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 98,04 dollar. Brentolie dikte met 0,4 procent aan tot 105,28 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl