Advies- en ingenieursbedrijf Grontmij heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een groter verlies geleden dan een jaar eerder, onder meer door extra herstructureringskosten. 

Dat maakte Grontmij maandag bekend.

Het nettoverlies uit voortgezette activiteiten bedroeg 10 miljoen euro, tegen een min van 1,3 miljoen euro vorig jaar. Grontmij zette 5,1 miljoen euro opzij voor buitengewone lasten en 5 miljoen euro in verband met een boekhoudkundige aanpassing.

De omzet daalde naar 168,5 miljoen euro, van 180,7 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2013. Het bedrijfsresultaat (ebita) ex items kwam uit op 4,7 miljoen, tegen 5,7 miljoen euro een jaar geleden.

Grontmij stelde dat het kostenbesparingsprogramma Back on Track voorspoedig verloopt en dat het desinvesteringsproces van de Franse activiteiten op koers ligt. Er wordt onderhandeld met verschillende partijen over een verkoop van die activiteiten, aldus het bedrijf.

Lagere winstmarge

Analisten van Rabobank vinden dat Grontmij teleurstellende resultaten heeft behaald in het tweede kwartaal. Volgens Rabo kwam de onderliggende ebita van 4,7 miljoen euro uit onder de verwachtingen. Rabo had hier een bedrag van 6,3 miljoen euro voorspeld en de consensus lag op 8,1 miljoen euro.

Verder stelde Rabo dat de lagere winstmarge in het tweede kwartaal ten opzichte van een jaar eerder een tegenvaller is. In de eerste helft van het jaar kwam de winstmarge wel hoger uit. Het advies van de bank voor Grontmij staat op buy.

Het aandeel Grontmij noteerde kort na aanvang van de handel 6,7 procent lager op 3,78 euro.