De voormalig bestuursvoorzitter Cees Vermaas van Euronext krijgt bij mogelijk een gouden handdruk mee van ruim 600.000 euro. 

Dit meldde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zondag in een reactie op de mededeling van de beursuitbater afgelopen vrijdag.

''Vermaas lijkt uit eigen beweging op te stappen, maar het is mogelijk dat hij aanspraak kan maken op een vertrekregeling'', meent de VEB.

Uit het forse document dat Euronext publiceerde bij de beursgang blijkt volgens de vereniging dat Vermaas 24 maanden salaris meekrijgt als zijn contract om wat voor reden dan ook wordt beëindigd.

Euronext maakte afgelopen vrijdag bekend dat Vermaas ontslag heeft genomen en per direct opstapt.

Zeldzaam

''Welgeteld twee zinnen weet Euronext in het persbericht aan het vertrek van een van zijn zeven bestuurders. Een dergelijk abrupt vertrek van een bestuurder van een beursfonds, zonder opgaaf van reden, is betrekkelijk zeldzaam'', aldus de VEB.

Vermaas was pas zes weken bestuursvoorzitter van het verzelfstandigde Euronext dat op 20 juni naar de beurs werd gebracht.

Volgens de website FOW, die is gespecialiseerd in effectenhandel, staat Vermaas op het punt om de nieuwe bestuursvoorzitter te worden van het in Londen gevestigde derivatenhandelsplatform CME Europe, onderdeel van het Amerikaanse CME Group.