Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van de Amerikaanse miljardair Warren Buffett, heeft in het tweede kwartaal een recordwinst behaald.

De nettowinst steeg 41 procent tot 6,4 miljard dollar tegen 4,54 miljard een jaar eerder. Dat was inclusief een eenmalige bate uit de verkoop van een belang in de voormalige uitgever van The Washington Post, aldus het bedrijf in een verklaring.

De winst per aandeel bedroeg 3,889 dollar tegen 2,763 dollar in het tweede kwartaal vorig jaar. Berkshire's aandelenportefeuille profiteerde vooral van een aantrekkende Amerikaanse economie. Die gaf een impuls aan de groei van de tientallen bedrijven die de 83-jarige Buffett de afgelopen vier decennia verwierf.

Berkshire Hathaway is een holding met belangen in meer dan 80 ondernemingen, waaronder verzekeraars, banken, retailers en nutsbedrijven. Enkele bekende bedrijven waarin het bedrijf van Buffett investeert zijn General Electric, Heinz, Wells Fargo & Co, International Business Machnies en het spoorwegbedrijf Burlington Northern Santa Fe (BNSF).

Berkshire's portefeuille

BNSF droeg 916 miljoen dollar bij aan het kwartaalresultaat, vergeleken met 884 miljoen dollar een jaar eerder. De nutsbedrijven, omgedoopt in Berkshire Hathaway Energy, voegden 375 miljoen dollar toe aan de winst, ten opzichte van 279 miljoen een jaar eerder. De investeringen in Heinz waren goed voor een winst van ongeveer 152 miljoen.

Het verzekeringssegment boekte een onderliggend resultaat van 411 miljoen dollar, ten opzichte van een winst van 530 miljoen een jaar eerder. De verzekeringsactiviteiten hadden te lijden onder zwakkere resultaten bij het herverzekeringsbedrijf.

Berkshire's aandelenportefeuille werd per 30 juni gewaardeerd op 119,2 miljard dollar. Eind maart was dat nog 118,5 miljard dollar.

Klasse A-aandelen van Berskhire zijn dit jaar 6,4 procent in waarde gestegen tot ruim 189 duizend dollar. De boekwaarde van de aandelen werd op 30 juni geschat op 142.483 dollar.