International Airlines Group (IAG) heeft in het tweede kwartaal flink meer winst geboekt dan een jaar eerder. Ook de omzet van het concern ging omhoog. 

De goede resultaten zijn vooral toe te schrijven aan dochteronderneming British Airways. Dat maakt IAG, waar ook Iberia en prijsvechter Vueling deel van uitmaken, vrijdag bekend.

De operationele winst van IAG steeg in het tweede kwartaal naar 380 miljoen euro. Een jaar geleden was dit nog 245 miljoen euro. De omzet steeg met krap 7 procent tot ruim 5 miljard euro.

IAG dankt de winst vooral aan British Airways, dat in het tweede kwartaal een positief resultaat van 332 miljoen euro realiseerde.

Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder. De winst van Iberia kwam uit op 16 miljoen euro. Een jaar geleden leed de Spaanse dochteronderneming nog ruim 35 miljoen euro verlies. Bij Vueling steeg de winst met 10 procent naar 30 miljoen euro.

IAG verwacht over het hele jaar een operationele winst van ruim 1,2 miljard euro. Een jaar later moet dat resultaat uitkomen op 1,8 miljard euro.

Iberia

De afgeronde reorganisatie bij Iberia moet komende periode nog meer zijn vruchten gaan afwerpen, aldus IAG vrijdag. In totaal werden er drieduizend banen geschrapt bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij. Ook gingen de slechtst presterende activiteiten van de hand.

Iberia krijgt tussen 2015 en 2020 de beschikking over zestien nieuwe Airbus- toestellen, zo meldt IAG, ter vervanging van oudere modellen. ''Iberia heeft significante stappen gezet'', aldus topman Willie Walsh van IAG.