Telegraaf Media Groep (TMG) heeft de inkomsten uit advertenties in de eerste helft van dit jaar harder dan verwacht zien krimpen.

Dat meldt het moederbedrijf van dagblad De Telegraaf en Sky Radio vrijdag.

De omzet van TMG daalde het afgelopen halfjaar met 5 procent tot 253,5 miljoen euro. Advertenties brachten daarbij 12 procent minder op dan een jaar eerder, terwijl ook de inkomsten uit de krantenverkoop verder afnamen.

Met een flinke reorganisatie wist het mediabedrijf de kosten met 5 procent te verlagen. Maar dit kon niet voorkomen dat het bedrijfsresultaat (ebitda) met ruim een vijfde inzakte tot 21 miljoen euro.

Verlies

Het bedrijf boekte in de eerste zes maanden van 2014 een nettoverlies van zo'n 300.000 euro. Een jaar eerder werd nog een winst van ruim 14 miljoen euro gerealiseerd. Het verlies kwam onder meer door de verkoop van Zoomin.TV en Ticketsplus, waarop een negatief resultaat van 4,6 miljoen euro werd geboekt.

TMG verwacht dat de omzet ook in de tweede helft van het jaar onder druk blijft staan en blijft daarom op zoek naar manieren om de kosten verder te drukken. De reorganisatie en investeringen om de merken van het bedrijf te versterken moeten volgend jaar zichtbaar worden in de resultaten.

Scherper

Bestuursvoorzitter Geert-Jan van der Snoek gaf in een toelichting aan dat TMG ''nog scherper'' gaat kijken naar de manier waarop zijn klanten tegenwoordig zoeken naar nieuws en informatie. Met verkoop- en promotieacties zal worden geprobeerd de oplage van de betaalde kranten op te krikken.

Verder meldt het Financieele Dagblad vrijdag dat TMG een bod van 90 miljoen euro heeft uitgebracht op NRC Media. Dat bod zou zijn afgewezen, maar TMG zou de meest logische koper van het mediabedrijf zijn.

Zwak

TMG heeft in de eerste helft van dit jaar zwak gepresteerd, concludeert analist Ruben Devos van KBC Securities vrijdag.
 
De analist wijst op de sterke daling van het terugkerende bedrijfsresultaat (rebitda), dat met ruim 7 miljoen euro zakte tot 21 miljoen euro. 

In navolging van het bedrijf concludeerde hij dat de advertentie-opbrengsten afgelopen halfjaar sterker zijn gedaald dan verwacht. Daarbij wijst hij erop dat TMG in de komende maanden geen verbetering voorziet.
 
KBC handhaaft zijn hold-advies voor het aandeel TMG. Na een negatieve opening stond TMG vrijdag rond 9.45 uur 1,4 procent in de plus op 6,60 euro.

'TMG heeft 90 miljoen over voor NRC Media'