ArcelorMittal heeft de verwachting voor zijn bedrijfsresultaat (ebitda) in 2014 verlaagd. Dat doet het staalconcern vrijdag bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers. 

Er is onder meer voor een bijstelling gekozen vanwege de lagere prijzen voor ijzererts. Arcelor rekent nu op een ebitda van meer dan 7 miljard dollar voor heel het jaar. Eerder was het doel nog ongeveer 8 miljard dollar. 

In het tweede kwartaal zette de onderneming een ebitda van 1,8 miljard dollar in de boeken. Dat is 9 procent meer dan een jaar geleden. Onder de streep bleef 0,1 miljard dollar over, terwijl een jaar terug nog een verlies van 0,8 miljard dollar werd genoteerd.

De nettoschuld van ArcelorMittal liep vorig kwartaal met 1,1 miljard dollar terug tot 17,4 miljard dollar. Op middellange termijn wil het bedrijf die last terugdringen tot 15 miljard dollar.

Geen verrassing

Het komt niet als een verrassing dat ArcelorMittal de prognose naar beneden heeft bijgesteld, stellen analisten van Société Générale vrijdag.
 
Ook UBS, Banco Sabadell en Helvea delen de mening van SocGen dat het snijden in de verwachting ''volgens consensus'' is.
 
Société Générale wijst overigens op het Europese bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal, dat veel sterker was dan voorzien. Brazilië kwam dan weer onder de analistenconsensus uit.

Zwakker

Maar volgens Banco Sabadell was de totale ebitda in het tweede kwartaal, van 1,8 miljard dollar, zwakker dan voorzien. Ook Helvea deelt die mening.
 
Het aandeel ArcelorMittal sloot donderdag op 11,37 euro.