Softwarebedrijf Exact kon dankzij een aanhoudende sterke groei bij de clouddiensten de omzet in het tweede kwartaal met 3 procent laten groeien. 

De nettowinst kwam een fractie lager uit dan een jaar geleden, zo maakt het bedrijf vrijdag bekend.

Exact boekte vorig kwartaal een omzet van 54,7 miljoen euro, waarop een nettowinst van 7,2 miljoen euro werd geboekt. Die winst was bijna 2 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2013.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) verbeterde met bijna 6 procent tot 11 miljoen euro. De omzet bij Cloud Solutions groeide met 47 procent, terwijl de opbrengsten van Business Solutions met bijna 4 procent terugliepen.

Interesse

Exact ging summier in op de vorige maand gemelde interesse in het bedrijf. Er zijn verkennende gesprekken aangeknoopt met de partijen die hun interesse in een overname kenbaar hebben gemaakt. 

Maar het is volgens het bedrijf nog ''hoogst onzeker'' of er binnenkort een akkoord kan worden bereikt en of het überhaupt tot een deal zal komen.

Overtroffen

Exact heeft in het tweede kwartaal de verwachtingen overtroffen. Dat stellen analisten van Rabobank vrijdag. De omzetgroei van 5 procent heeft verwachtingen van de bank ruimschoots overtroffen. Ook het bedrijfsresultaat (ebitda) was aanzienlijk hoger dan verwacht.
 
Het softwarebedrijf voert gesprekken met partijen die het bedrijf willen overnemen. Rabobank wijst beleggers erop dat ze hun belang niet zomaar van de hand moeten doen.

De sterke groei van Exact Online biedt investeerders een uitgelezen kans om via een beursgang van die cloudtak veel geld te verdienen, terwijl een overname door de lage rente aantrekkelijk te financieren is. Die zaken moeten in een bod tot uiting komen, vinden de analisten.

Rabobank handhaaft zijn koopadvies voor het aandeel Exact, met een koersdoel van 35 euro. Exact liet vrijdag in zijn persbericht weten dat een mogelijk bod waarschijnlijk uitkomt aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 30 tot 35 euro.
 
Het softwarebedrijf maakte minder enthousiasme los bij beleggers. Exact noteerde vrijdag rond 9.30 uur 1,8 procent in de min op 30,55 euro. De Midkap stond op dat moment 1 procent onder de slotstand van donderdag.