Het Franse telecombedrijf Iliad heeft een bod gedaan van 15 miljard dollar (11,2 miljard euro) in contanten om een belang te nemen van 56,6 procent in het Amerikaanse T-Mobile US. Dat maakte Iliad donderdag bekend.

Het bod is voorgelegd aan het bestuur van T-Mobile US, dat voor 67 procent in handen is van Deutsche Telekom. Iliad gaat met het bod de strijd aan met de Amerikaanse aanbieder van mobiele telefonie Sprint, die eerder een bod zou hebben gedaan van 32 miljard dollar om T-Mobile US helemaal in te lijven. Sprint is grotendeels in handen van het Japanse Softbank.

T-Mobile US is de op drie na grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten.

Volgens Iliad heeft het bod op T-Mobile US de volledige steun van het bestuur van het Franse bedrijf, onder wie oprichter en grootaandeelhouder Xavier Niel. Ook is er steun van grote internationale banken om het bod te financieren, aldus Iliad.

Eerder dit jaar werd nog gemeld dat Iliad tevergeefs had geprobeerd om de Franse branchegenoot Bouygues Telecom over te nemen.

Ingewijden bij Deutsche Telekom meldden dat het Duitse bedrijf het bod van Iliad als ontoereikend beschouwt en inferieur aan het bod van Sprint. Volgens de bronnen voert Deutsche Telekom nog geen formele onderhandelingen met de Fransen over T-Mobile US.