Roestvrijstaalbedrijf Aperam heeft in het tweede kwartaal een bedrijfsresultaat (ebitda) in de boeken gezet van 164 miljoen dollar (122 miljoen euro), tegen 129 miljoen dollar in het eerste kwartaal.

Dat maakt het in Amsterdam genoteerde concern donderdag na het slot van de handel bekend.

Daarmee presteerde het bedrijf beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Aperam had bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal aangegeven voor het tweede kwartaal een hogere ebitda te verwachten dan in de voorgaande periode.

Aperam meldde echter voor het derde kwartaal op een lager resultaat te rekenen dan in de afgelopen periode. Dat heeft volgens het concern vooral te maken met seizoensinvloeden.

De omzet bedroeg in het tweede kwartaal 1,44 miljard dollar. De verschepingen namen op kwartaalbasis met 2 procent af tot 466.000 ton.

Sterker

Het bedrijfsresultaat van Aperam was sterker dan voorzien, onder meer vanwege een bijdrage uit de verkoop van elektriciteitsoverschotten in Brazilië. Dat constateren analisten van Rabobank vrijdag in een reactie.
 
De ebitda van 164 miljoen dollar kwam boven de prognose van 149 miljoen dollar van Rabobank uit. Ook zou de opmerking van Aperam dat de ebitda in het derde kwartaal lagerzal uitvallen, niet meer dan logisch zijn. Dat komt onder meer door de seizoensgebonden vertraging in de zomer.
 
Rabobank handhaaft het buy-advies op Aperam en ziet ruimte om het koersdoel van 26 euro op te voeren. Het aandeel Aperam noteerde vrijdag omstreeks 9.15 uur 1 procent in de plus op 25,43 euro.