ExxonMobil heeft in het tweede kwartaal zijn winst fors opgevoerd. Het Amerikaanse energieconcern onthulde donderdag een winst van 8,8 miljard dollar (6,6 miljard euro), 28 procent meer dan een jaar eerder.

Eerder op de dag maakte branchegenoot Shell ook al een winststijging bekend, van 33 procent tot 6,1 miljard dollar.

Een andere overeenkomst tussen de twee energiegiganten is de vraag welk effect de sancties tegen Rusland zullen hebben op de actviteiten. ExxonMobil repte met geen woord over de huidige situatie in Oekraïne en Rusland, terwijl topman Ben van Beurden van Shell zei dat de eventuele effecten nog een tijdje onduidelijk zullen blijven omdat de ontwikkelingen daar elkaar in hoog tempo opvolgen.

ExxonMobil werkt samen met het Russische staatsbedrijf Rosneft in het poolgebied, waar enkele van 's werelds grootste reservoirs te vinden zijn. Met de samenwerking, waarvan de voortgang nu onzeker is geworden, hoopt het Amerikaanse bedrijf dalende productievolumes in andere regio's te compenseren.

De eerder deze week ingestelde sancties komen bovenop eerdere maatregelen tegen een aantal Russische rijken, onder wie topman Igor Sechin van Rosneft.

Het Amerikaanse bedrijf produceerde de afgelopen maanden minder dan een jaar eerder, terwijl Shell een lichte stijging realiseerde. ExxonMobil wist de lagere productie deels te compenseren dankzij de hogere gemiddelde olieprijs en met de opbrengst van verkochte onderdelen.