Het Amerikaanse olie- en gasconcern ConocoPhillips heeft in het tweede kwartaal meer winst geboekt dan een jaar eerder, dankzij een hogere productie uit schalievelden in Texas en North Dakota.

Dat blijkt uit de donderdag bekendgemaakte resultaten.

ConocoPhillips, dat als enige van 's werelds grootste energieconcerns zijn raffinagetak heeft afgestoten, boekte een nettowinst van 2,08 miljard dollar tegen 2,05 miljard dollar een jaar eerder. De omzet steeg van 14,1 miljard dollar tot 14,7 miljard dollar. Het concern produceerde dagelijks 1,556 miljoen vaten olie-equivalent per dag tegen 1,552 miljoen stuks een jaar eerder.

Het bedrijf verkocht sinds het afsplitsen van de raffinagetak in 2012 voor meer dan 13,8 miljard dollar aan onderdelen, waaronder bezittingen in Nigeria en Kazachstan.

De onderneming is nu vrijwel uitsluitend actief in Noord-Amerika, waar het de productie uit schalievelden in de jaren tot en met 2017 met 20 procent denkt te kunnen verhogen. De schalieproductie in Texas en North Dakota steeg de afgelopen maanden met 38 procent.