De Portugese Banco Espirito Santo is donderdag in een klap de helft van zijn beurswaarde kwijtgeraakt.

Vrijwel direct na het begin van de handel kelderde de waarde van het aandeel met 51 procent naar 0,17 euro. Rond het middaguur herstelde de koers zich iets, maar bleef het verlies bijna 38 procent.

Oorzaak voor de plotselinge daling zijn volgens persbureau Bloomberg de slechte resultaten van de bank en het ingrijpen van de Portugese centrale bank dat daarop volgde. Banco Espirito Santo (BES) moet van de toezichthouder nu kapitaal ophalen om zijn balans weer financieel op orde te krijgen.

De bank - onderdeel van de Espirito Santo Group - kreeg die opdracht woensdagavond na het publiceren van de halfjaarcijfers. BES maakte toen bekend in zes maanden tijd 3,6 miljard euro te hebben verloren, iets wat volgens Bloomberg sinds 1999 niet meer was voorgekomen.

De verliezen zijn echter vooral te wijten aan andere bedrijven in de holding. De bank heeft namelijk een grote hoeveelheid leningen aan bedrijven van de Espirito Santo Group op de balans staan. Omdat het twijfelachtig is of die kredieten ooit nog worden afgelost, moest BES vorig kwartaal bijna 4,3 miljard euro opzijzetten. Het is die maatregel die de bank de rode cijfers indrukt.

Dit moet u weten over de noodlijdende Portugese bank