Ageas tekent beroep aan tegen het besluit dat de verzekeraar aandeelhouders van het voormalige Fortis moet compenseren. 

Tegelijkertijd zet het bedrijf ook geld opzij, voor het geval de juridische strijd niet wordt gewonnen. Het gaat daarbij om een voorziening van 130 miljoen euro, zo maakt Ageas donderdag bekend.

De Belgische verzekeraar stelt dat het bedrag 'passend' is voor de schade die na een mogelijke afwijzing van het beroep moet worden vergoed. Hoeveel compensatie het bedrijf - de enige overgebleven tak uit het voormalige Fortis-concern - moet betalen, is nog niet bekend. Dat moet in nieuwe procedures worden vastgesteld.

Opdraaien

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde dinsdag dat Ageas moet opdraaien voor de schade die aandeelhouders van Fortis hebben geleden, toen de bank in 2008 met staatssteun van de ondergang werd gered.

De verzekeraar werd daartoe veroordeeld omdat de top van het bedrijf beleggers in die periode heeft misleid met te rooskleurige uitspraken.

Ondanks de staatssteun ging Fortis in oktober 2008 alsnog bijna op de fles. De Nederlandse staat besloot daarom alle Nederlandse onderdelen te kopen, waaronder het eerder overgenomen ABN AMRO en verzekeraar ASR. De Belgische en Luxemburgse banktakken gingen kort daarop naar het Franse BNP Paribas. Ageas is de nieuwe naam voor de paar verzekeringsactiviteiten die in de lege Fortis-holding achterbleven.