Shell heeft in het tweede kwartaal een forse winstgroei gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De resultaatsverbetering is onder meer te danken aan een hogere productie en gestegen prijzen.

Dat maakte het energieconcern donderdag bekend.

Shell boekte een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten van 6,1 miljard dollar (4,6 miljard euro). Een jaar eerder kwam dit resultaat, de maatstaf voor zowel Shell als de financiële markten, uit op 4,6 miljard dollar.

De nettowinst steeg van 1,74 miljard dollar tot 5,3 miljard dollar. Shell wil een dividend uitkeren van 0,47 dollar per aandeel, 2 cent meer dan een jaar eerder.

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden zei donderdag dat de financiële prestaties de afgelopen maanden ''robuuster'' zijn dan een jaar geleden. ''Maar ik wil betere, meer concurrerende prestaties zien in het hele concern, vooral bij oil products en in Noord-Amerika.''

Shell boekte 1,9 miljard dollar af op zijn Noord-Amerikaanse activiteiten na een jaar geleden als 2,1 miljard dollar te hebben afgeboekt. De afschrijving in de afgelopen maanden werd grotendeels gecompenseerd, onder meer met de opbrengsten van verkochte bezittingen.

Gas

Shell produceerde in het tweede kwartaal het equivalent van meer dan 3 miljoen vaten olie per dag, iets meer dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde daarbij van een stijging van de Amerikaanse gasprijs van 14 procent en een toename van de gemiddelde olieprijs met 9,4 procent.

Van Beurden kon in een toelichting op de resultaten nog niet zeggen wat het effect op Shell is van de situatie in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. ''De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Het zal nog een tijdje duren voordat er duidelijkheid is.''

Shell stond ook nog even stil bij de nasleep van de brand op het chemiecomplex in Moerdijk begin juni. Volgens financieel directeur Simon Henry is het concern nog tot ver in 2015 bezig met reparaties.

Prima

"De cijfers zien er prima uit'', aldus analist Thijs Berkelder van ABN Amro. De ccs winst ex-items van 6,1 miljard dollar was volgens hem 12 procent hoger dan de consensus.

''De winst bij de belangrijkste divisie, Upstream, was 10 procent hoger dan de consensus en onderliggend steeg de productie met 4 procent dankzij Mars B en Irak'', voegde Berkelder toe.

De analist was ook te spreken over de doelstelling van Shell om in 2014 en 2015 in totaal 7 à 8 miljard dollar uit te geven aan het inkopen van eigen aandelen. Inclusief dividenden stroomt er in die periode naar verwachting meer dan 30 miljard dollar terug naar de aandeelhouders.

Desinvestering

De grote vraag is volgens Berkelder nu wat Shell nog kan doen binnen het desinvesteringsprogramma ter waarde van 15 miljard dollar in 2014 en 2015. ''Als ik alles tot nu toe optel, kom ik uit op ongeveer 12 miljard dollar. In feite is alles aangekondigd en is het programma bijna klaar. De vraag is wat nu?''

Berkelder hanteert een hold-advies en een koersdoel van 33 euro ''na de sterke koersstijging in het afgelopen kwartaal.'' Shell opende donderdag 2 procent hoger op 30,70 euro.

Woodside

De voorgenomen verkoop van een deelbelang dat Shell heeft in het Australische Woodside is omgeven door onzekerheid.

Woodside houdt vrijdag een vergadering over de transactie ter waarde van 2,7 miljard dollar en heeft vooralsnog de steun van 71 procent van de stemrechten, terwijl 75 procent nodig is. Ongeveer 59 procent van de stemgerechtigden heeft tot nu toe van zich laten horen.

Financieel directeur van Shell Simon Henry zei in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers dat de vergadering doorgaat en dat er voor het moment geen voorspellingen gedaan kunnen worden over de uitkomst. ''Mocht het plan weggestemd worden, dan moeten Shell en Woodside zich buigen over een vervolg.''

'Shell getroffen door sancties met Rusland' | Bekijk de actuele koers van Shell