Het Duitse technologieconcern Siemens heeft in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van 1,4 miljard euro. 

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar komt dat neer op een stijging met 27 procent. Daarmee presteerde het bedrijf beter dan analisten hadden verwacht.

De winststijging kwam tot stand bij een lagere omzet. Die kwam uit op 17,9 miljard euro, 4 procent minder dan een jaar geleden. Gecorrigeerd voor met name wisselkoerseffecten was sprake van een omzetstijging met 1 procent.

Siemens boekte naar eigen zeggen goede resultaten in de meeste sectoren waarin het actief is. De sector energie bleef daarbij achter en had een drukkend effect op de winst. Het Duitse concern maakt onder meer windmolens.

Reorganisatie 

Siemens voert een omvangrijke reorganisatie door om de kosten te drukken en daarmee de winstgevendheid te vergroten. In mei kondigde het bedrijf aan nog eens ruim 11.000 banen te schrappen. Daaraan zit een kostenbesparing gekoppeld van 1 miljard euro. Al eerder verdwenen wereldwijd duizenden banen bij het concern.

Sinds een jaar staat Siemens-veteraan Joe Kaeser aan het roer van de onderneming. Hij promoveerde van financieel directeur tot bestuursvoorzitter als vervanger van Peter Loescher.

Loescher moest het veld ruimen nadat hij er niet in was geslaagd een besparingsprogramma binnen de gestelde termijn af te ronden. Kaeser is populair onder beleggers en analisten wegens zijn focus op winst.