Imtech onderhandelt met zijn financiers over aanpassingen van de leenvoorwaarden. Dat heeft de technisch dienstverlener donderdag bekendgemaakt. Verdere details over de onderhandelingen worden eind augustus gegeven.

De dienstverlener had al eerder aangegeven dat het terugbrengen van de schuld een prioriteit is 'waar alle stakeholders van zullen profiteren'.

De schuld is tot nu toe echter alleen maar opgelopen. Waar de schuld eind maart 895 miljoen euro betrof, was dat eind juni opgelopen tot 1040 miljoen euro. In het eerste kwartaal leed het bedrijf een verlies van 77 miljoen euro vanwege de hoge financieringskosten.

Schuld

Imtech wil de schuld ook terugbrengen met de verkoop van zijn ict-tak. Het bedrijf zegt donderdag dat deze verkoop op schema ligt. Het bedrijf hoopt nog dit kwartaal hierover meer nieuws naar buiten te kunnen brengen.

De technisch dienstverlener verloor begin vorig jaar bijna een miljard euro aan beurswaarde toen bekend werd dat het fraude had gepleegd bij projecten in Duitsland en Polen. Sindsdien zoekt het concern naar manieren om het kapitaal te versterken.

Op 26 augustus presenteert Imtech de tweedekwartaalcijfers. Het bedrijf meldde donderdag alvast dat de orderportefeuille, de omzet en het operationeel resultaat in het tweede kwartaal ongeveer op hetzelfde niveau is uitgekomen als in het eerste kwartaal.

Teleurstelling

''Teleurstellend'', oordeelde Rabobank de cijfers van Imtech. ''Het uitblijven van een margeverbetering is een prestatie die slechter is dan wij en de markt voorzagen.''

Volgens de bank was de ebitda-marge in het eerste kwartaal 0,5 procent negatief. ''Wij rekenden op een verbetering richting 0,9 procent positief.'' Rabobank voegde toe met Imtech te hebben gesproken maar dat daaruit niet veel aanvullende details aan het licht kwamen. ''Waarschijnlijk gaat het in het Verenigd Koninkrijk, de Nordics en de Benelux nog steeds niet goed.''

Het oplopen van de schuld ziet de bank evenmin als positief. De technisch dienstverlener verwacht nog altijd zijn ICT-divisie te kunnen verkopen. De uitkomst van het verkoopproces wordt naar verwachting in het lopende kwartaal uit de doeken gedaan. Rabo schat de waarde van het onderdeel op 280 tot 320 miljoen euro.

Rabo verwacht zijn ramingen voor de ebitda te verlagen en zal de omvang van de nettoschuld hoger inschalen. Het hold-advies en het koersdoel van 1,32 worden herzien. Analisten van KBC verlaagden het advies voor Imtech naar sell van hold en stelden het koersdoel naar beneden toe bij tot 0,50 euro.