BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, boekte in het tweede kwartaal zijn grootste verlies ooit door de megaboete die de bank kreeg voor het schenden van Amerikaanse handelssancties.

Dat maakte het in 2000 uit een fusie ontstane bankbedrijf donderdag bekend.

Het nettoverlies bedroeg 4,32 miljard euro, tegen een winst van 1,77 miljard een jaar eerder. Het is het tweede kwartaalverlies uit de historie van de bank.

BNP is in de Verenigde Staten officieel aangeklaagd wegens schending van Amerikaanse handelssancties tegen Iran, Cuba en Sudan.

De bank heeft voor een rechtbank in New York schuld bekend en moet een boete betalen van omgerekend 6,6 miljard euro. Hiervoor moest de bank in het tweede kwartaal 5,8 miljard euro opzij zetten, werd begin juli al bekend. Voor het overige deel had BNP al een voorziening getroffen.

Regels

De bank trok ook een extra 200 miljoen euro uit om ervoor te zorgen dat de regels beter worden nageleefd. ,,De groep heeft zijn lessen geleerd en is bezig aan een grootschalige versteviging van de interne controle'', zei topman Jean-Laurent Bonnafe.

Uitgezonderd eenmalige posten, verdiende BNP vorig kwartaal wel 1,92 miljard euro. Kort nadat de boete werd opgelegd liet de bank al weten te blijven vasthouden aan eerder geplande doelstellingen voor 2016. Ook wil BNP het dividend over dit jaar op hetzelfde niveau houden als vorig jaar.