De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met stevige verliezen geëindigd.

De zorgen over de gevolgen van de westerse sancties tegen Rusland hielden de markten bezig. Verder kregen beleggers veel kwartaalcijfers van grote Europese bedrijven te verwerken. In Amsterdam wist olieconcern Shell te profiteren van goede kwartaalresultaten.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent lager op 404,29 punten. De MidKap daalde 1,5 procent tot 609,90 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 1,9 procent omlaag.

De hoofdindex in Madrid zakte 2,1 procent. Beleggers maakten zich zorgen over de Spaanse bedrijven die actief zijn in Argentinië, nu dat land niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Shell

Zwaargewicht Shell was koploper in de AEX met een winst van 2,3 procent. Volgens analisten van ABN Amro zien de kwartaalcijfers van het bedrijf ''er prima uit”. Verzekeraar Delta Lloyd was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 3,5 procent.

In de MidKap stond technisch dienstverlener Imtech onderaan met een min van ruim 26 procent na een tegenvallend handelsbericht. Bij de kleinere bedrijven leverde Pharming 8,2 procent in nadat was gebleken dat het halfjaarverlies van het biotechnologiebedrijf is toegenomen.

Adidas

In Frankfurt ging Adidas 15,4 procent onderuit. De Duitse sportkledingfabrikant is door alle internationale onrust pessimistischer geworden over de winst en schroeft zijn uitbreidingsplannen in Rusland terug. Ook detailhandelsconcern Metro (min 6,1 procent), moederbedrijf van Saturn en Media Markt, verwacht dit jaar minder winst te maken.

Banco Espirito Santo raakte in Lissabon 42 procent aan beurswaarde kwijt. De geplaagde Portugese bank moet geld ophalen na een miljardenverlies in de eerste helft van het jaar.

De euro was 1,3388 dollar waard, tegen 1,3378 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 99,38 dollar. Brentolie zakte 0,6 procent tot 105,89 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven