Randstad heeft de markt voor uitzendkrachten de afgelopen maanden geleidelijk zien herstellen en verwacht dat die lijn de komende tijd wordt doorgezet. 

Het uitzendconcern wist zijn omzet en winst vorig kwartaal verder te verbeteren, onder meer doordat ook de Nederlandse markt sinds juni weer groeit.

Randstad meldde donderdag een omzet van 4,3 miljard euro over het tweede kwartaal. Dat was 4 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebita) steeg met 22 procent tot 173 miljoen euro. De nettowinst verbeterde met 49 procent, tot 94 miljoen euro.

Versnelling

's Werelds op een na grootste uitzendconcern ziet voorlopig geen versnelling van de groei, maar verwacht dat het geleidelijke herstel doorzet. Voorlopig vindt de sterkste verbetering plaats in de Verenigde Staten. In Europa zette het herstel over het algemeen ook door, behalve in Frankrijk en Duitsland, waar de ontwikkelingen volgens Randstad voorlopig wat achterblijven.

Mede dankzij de groei in juni stabiliseerde de omzet in Nederland op het niveau van een jaar eerder. Daarbij toonde ook het onderdeel voor hoogopgeleide professionals Yacht voor het eerst sinds 2008 weer een beperkte groei.

In Frankrijk, na de VS de grootste markt van Randstad, ging de omzet verder omlaag. Dit komt deels door de zwakke economische ontwikkelingen in dat land, maar ook omdat het bedrijf selectiever is geworden bij het aannemen van opdrachten. Mede daardoor nam de winstgevendheid in Frankrijk wel toe.

Verwacht

De prestaties van Randstad ivoldoen aan de verwachtingen. De afnemende trend in de autonome groei is echter teleurstellend. Dat concludeerden analisten van Rabobank en ABN Amro donderdag.

De analisten wezen erop dat de autonome omzetgroei in het tweede kwartaal afzwakte van 5,3 procent in april tot 3,6 procent in juni, terwijl andere uitzenders een stijgende lijn lieten zien. Nederland is aan de andere kant een lichtpuntje voor Randstad, gezien de groei die daar in juni juist terugkeerde.

Het bedrijfsresultaat en de totale autonome groei lagen volgens de analisten, die hun koopadvies voor het aandeel Randstad handhaafden, volledig in lijn met de verwachtingen. Ook ABN constateerde dat de resultaten niet afweken van de consensus onder analisten.