Volgens Shell-topman Ben van beurden is er nog weinig te zeggen over de effecten van de situatie in Oekraïne en de sancties tegen Rusland op Shell.

''Nog dagelijks zijn er nieuwe ontwikkelingen, zeker op politiek niveau. Het zal nog een tijd duren voordat er duidelijkheid is.''

Olieconcern Shell tekende vorig jaar een overeenkomst met Oekraïne om daar op zoek te gaan naar schaliegas. Het project, dat redelijk dicht bij de rampplek ligt, was al eerder stilgelegd.

Van Beurden zegt dat Shell diep is geraakt door de tragedie met vlucht MH 17. Het concern had zelf twaalf doden te betreuren, waaronder medewerkers, partners en kinderen.

''Het opvangen van de nabestaanden en hen steun bieden was mijn eerste prioriteit na de verschrikkelijke tragedie'', aldus Van Beurden. ''Shell is een hechte gemeenschap. Onze gedachten zijn bij alle nabestaanden van de ramp.''

Schalie

Volgens de Volkskrant is Shell wel een van de weinige Nederlandse ondernemingen die direct wordt getroffen door de sancties. Een principeakkoord dat het bedrijf vorig jaar tekende met de Russische energiegigant Gazprom valt volgens de krant precies onder de omschrijvingen van de sancties.

Shell en Gazprom willen schalie-olie zoeken en olie zoeken in poolgebied en in diep water, maar dat is precies wat de EU nu gaat verbieden. Bestaande contracten blijven buiten schot, maar een woordvoerder van Shell benadrukte donderdag tegen de krant dat er nog geen sprake is van een contract. Het is alleen nog maar een principeakkoord.

De Britse oliemaatschappij BP en het Franse autoconcern Renault waarschuwden eerder al voor de negatieve impact van meer sancties tegen Rusland.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp   

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Grote bedrijven waarschuwen voor sancties