Het Britse krantenbedrijf Mecom heeft de inkomsten uit advertenties afgelopen halfjaar opnieuw sterk zien dalen, waardoor ook de totale omzet verder omlaag ging.

Dat maakte het moederbedrijf van Wegener, dat op het punt staat om te worden overgenomen door De Persgroep, woensdag bekend.

Mecom verdiende het afgelopen halfjaar met 116 miljoen euro bijna een kwart minder aan advertenties dan een jaar eerder. De totale omzet zakte met 8 procent naar 347 miljoen euro.

Het bedrijf leed een nettoverlies van 3,1 miljoen euro, tegen bijna 98 miljoen euro in de eerste helft van 2013. Mecom wist de kosten stevig terug te dringen door de forse reorganisatie die de afgelopen tijd is doorgevoerd.

Onderhandelingen

De Persgroep, in Nederland al eigenaar van De Volkskrant, AD en Trouw, maakte eind juni bekend Mecom te willen overnemen. Het Britse bedrijf bereikte eerder al een principe-overeenkomst met de Belgische uitgeverij Concentra over de verkoop van de Limburgse kranten De Limburger en het Limburgs Dagblad. Die onderhandelingen lopen volgens Mecom nog altijd.

De omzet van de Nederlandse regionale kranten zakte vorig halfjaar met 6,5 procent tot 224 miljoen euro. Hier gingen de opbrengsten van advertenties met 17 procent omlaag, terwijl de verkoop van kranten bijna 2 procent minder opbracht. In Denemarken, de andere markt waar Mecom actief is, namen de totale opbrengsten met bijna 11 procent af.