Barclays zet nog eens negenhonderd miljoen pond (ruim 1,1 miljard euro) opzij voor eventuele schadevergoedingen die de bank moet betalen vanwege gesjoemel met de verkoop van verzekeringen.

Dat maakt het Britse concern woensdag bekend in zijn halfjaarcijfers. Het bedrag komt bovenop ettelijke miljarden die eerder al opzij werden gezet.

De geldpot voor eventuele schadevergoedingen is inmiddels gevuld met 4,8 miljard pond, zo schrijft The Guardian. De bank moet het geld opzijzetten omdat klanten in het verleden niet goed zijn ingelicht over de voorwaarden van sommige verzekeringsproducten. De verzekeringen bleken minder te dekken dan de bank deed voorkomen.

Van invloed op de resultaten is de maatregel echter niet. De winst van Barclays daalde vorig halfjaar weliswaar, maar om andere redenen. Zo zakte de omzet stevig in, terwijl de uitgaven veel minder sterk daalden. Als gevolg daarvan viel de omzet van Barclays terug met veertien procent op jaarbasis, naar een kleine 1,8 miljard pond.

De omzet slonk in dezelfde periode met twaalf procent op in vergelijking met vorig jaar, naar 13,3 miljard. Barclays zag zijn inkomsten onder meer dalen omdat het bedrijf stevig snijdt in zijn zakelijke activiteiten. Daar verdwijnen de komende jaren negentienduizend banen, zo werd in mei al bekendgemaakt.