De beurs in Amsterdam is woensdag met een kleine winst gesloten, geholpen door forse koersstijgingen voor chipmachinefabrikant ASML en telecomconcern KPN.

Elders in Europa stonden vooral rode cijfers op de koersenborden door zorgen over de nieuwe sancties tegen Rusland.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent hoger op 407,96 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 618,94 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs stonden de beurzen tot 1,2 procent lager.

ASML ging 14 procent omhoog en was daarmee veruit de sterkste stijger in de AEX. ASML meldde dat het voor op schema ligt met de testproductie van zijn EUV-technologie. Die technologie zorgt voor meer geheugencapaciteit op kleinere chips.

KPN

KPN noteerde een winst van 4,7 procent. Het bedrijf heeft volgens Rabobank afgelopen kwartaal de eerste tekenen van stabilisering in de resultaten laten zien. De omzet en winstgevendheid stonden opnieuw onder druk, maar de achteruitgang was minder sterk dan in het eerste kwartaal.

Beleggers waren ook tevreden over de resultaten van uitzender USG People, die met een koerswinst van 6,1 procent de MidKap aanvoerde.

Airbus

In Parijs deed PSA Peugeot Citroën goede zaken met een koerssprong van 6 procent. De op één na grootste autofabrikant van Europa boekte na 3 jaar van verliezen weer winst. Ook Airbus deed het goed met een plus van 3 procent. De Europese vliegtuigbouwer wist de winst over de eerste 6 maanden van het jaar te verdubbelen.

Barclays steeg in Londen 4,2 procent. De Britse bank zag de winst in de eerste jaarhelft afnemen door dalende resultaten bij zijn beleggingstak. Barclays probeert het onderdeel weer op de rit te krijgen met forse kostenbesparingen en het schrappen van 7000 banen.

Osram

De Duitse lampenfabrikant Osram (min 8,3 procent) schrapt eveneens meer banen. De komende jaren verdwijnen er nog eens 7800 banen bij de concurrent van Philips. Het bedrijf kampt met de overgang van veel klanten van gewone lampen naar led-verlichting.

De euro was 1,3378 dollar waard, tegen 1,3415 dollar bij het slot van de beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 100,64 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 107,05 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven