Het verlies dat beleggers hebben geleden door de misleidende informatie die Fortis eind 2008 verstrekte, bedraagt minstens 200 miljoen euro.

Dat zegt advocaat Adriaan de Gier die de zaak tegen Fortis en de Nederlandse staat namens de stichting FortisEffect aanhangig heeft gemaakt.

Alleen dat al is de schade die de 5000 beleggers verenigd in FortisEffect hebben geleden, stelt De Gier.

''Maar deze uitspraak raakt alle beleggers die in de periode 28 september tot 3 oktober 2008 een positie in Fortis hadden, ongeacht of dat aandelen, opties, obligaties of wat dan ook waren'', voegt de raadsman toe. ''Dus ongeacht of er gekocht, verkocht of aangehouden is.''

Redding

In die cruciale laatste week van september, tussen de 'eerste redding' en 'tweede redding' van Fortis, zijn er volgens De Gier nog 1,176 miljard aandelen Fortis verhandeld.

''Juist in die periode duikelde de koers van 5 euro naar zo'n 80 cent. Iedereen die toen heeft gekocht of juist aandelen heeft aangehouden, heeft schade geleden.''

Uitgaande van 80 procent verlies kan het totale schadebedrag voor alle voormalige beleggers in Fortis dan ook in de vele miljarden euro's lopen, berekent De Gier.

Procedure

De procedure die nu de omvang van de schade moet vaststellen, kan nog wel een paar jaar gaan duren, schat hij in. ''Hoewel het in dit soort zaken ook wel komt tot een algemene schaderegeling via een schikking.''

Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, reageerde dinsdag "teleurgesteld op de beslissing van het hof". Het zal het vonnis verder analyseren en dan besluiten over passende maatregelen.

Een woordvoerster wilde niet ingaan op de vraag of de verzekeraar in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

Compensatie voor aandeelhouders Fortis