Pfizer, het grootste farmacieconcern van de Verenigde Staten, is in het afgelopen kwartaal op een nettowinst uitgekomen van 2,9 miljard dollar (2,1 miljard euro).

Dat maakte Pfizer, dat eerder dit jaar nog tevergeefs probeerde om zijn Britse branchegenoot AstraZeneca over te nemen, dinsdag bekend.

Een jaar eerder stond een bedrag van meer dan 14 miljard dollar onder de streep, maar dat was onder meer te danken aan de verkoop van het onderdeel dat medicijnen voor dieren maakt.

De omzet van Pfizer nam in het tweede kwartaal met 2 procent af tot 12,8 miljard dollar. Het concern zag de inkomsten uit de verkoop van zijn erectiemiddel Viagra met 11 procent dalen naar 427 miljoen dollar.

Pfizer wilde AstraZeneca kopen in een transactie met een waarde van omgerekend 86 miljard euro. Maar AstraZeneca wees verschillende toenaderingspogingen af en in mei werd gemeld dat Pfizer niet langer van plan was een bod uit te brengen op het Britse concern.

De winst per aandeel, exclusief bepaalde posten, kwam uit op 58 cent. Dat is iets meer dan analisten in doorsnee hadden verwacht. De omzetprognose van analisten lag gemiddeld op 12,5 miljard dollar.

Voor heel 2014 rekent het farmacieconcern op een omzet van 48,7 miljard tot 50,7 miljard dollar. Eerder werd een omzet voorspeld van 49,2 miljard tot 51,2 miljard dollar.