Het Franse vastgoedbedrijf Klépierre wil het Nederlandse Corio overnemen. Aandeelhouders van het AEX-fonds krijgen per aandeel dat ze bezitten 1,14 aandelen in het Franse bedrijf. 

Daarmee wordt Corio gewaardeerd op 7,2 miljard euro.

Dat maken beide bedrijven dinsdag in een gezamenlijke verklaring bekend.

Corio meldt dat pensioenuitvoerder APG zijn belang van 30,6 procent onherroepelijk heeft aangemeld bij Klépierre.

De raden van bestuur en commissarissen van beide vastgoedondernemingen staan unaniem achter de beoogde samensmelting. Simon Property Group en BNP Paribas, de grootste aandeelhouders van Klépierre, steunen het bod ook.

Kostenbesparing

Klépierre zal het bod doorzetten wanneer 95 procent van de aandelen Corio worden aangemeld. Als de Fransen 100 procent van de aandelen hebben, dan krijgt APG een belang van 13,6 procent in de nieuwe combinatie. Simon Property zal 18,5 procent van de aandelen bezitten en BNP Paribas 13,7 procent.

Beide bedrijven verwachten de transactie in het eerste kwartaal van volgend jaar af te kunnen ronden. Corio en Klépierre voorzien 60 miljoen euro aan kostenbesparingen in de eerste 3 à 5 jaar na de afronding.

Waarde

Volgens Corio ontstaat door de transactie de leidende speler in winkelvastgoed met een gezamenlijke portefeuille van 182 centra in zestien Europese landen. De bezittingen hebben een waarde van meer dan 21 miljard euro. 

Daarnaast hebben ze samen voor meer dan 3 miljard euro aan projecten in ontwikkeling. Corio is eigenaar van onder meer Hoog Catharijne in Utrecht en Alexandrium in Rotterdam.

Handel

De handel van de twee bedrijven werden dinsdagochtend in Parijs en Amsterdam stilgelegd. Volgens een woordvoerster van toezichtshouder AFM wordt de handel vandaag weer hervat, wanneer dit is kon de zegsvrouw niet zeggen.

Informatie over de bestuursstructuur wordt op termijn bekendgemaakt in het prospectus. Wel werd aangekondigd dat president-commissaris David Simon van Klépierre diezelfde functie zal hebben in het gecombineerde bedrijf.

Mooie deal

Fondsbeheerder Corné van Zeijl van Actiam noemt de overname een mooie deal met een hele mooie premie. 

Hij bestempelt de voorgenomen transactie bovendien als pleister op de wond voor de aandeelhouders van Corio, aangezien het Nederlandse vastgoedfonds in de afgelopen vijf jaar ondermaats heeft gepresteerd.

Het bod bevat een premie van ruim 15 procent op de slotkoers van Corio op maandag. ''Vijf jaar geleden waren Corio en Klépierre vrijwel evenveel waard. Nu is het Franse bedrijf twee keer zoveel waard'', aldus Van Zeijl.

Kijkend naar de portefeuilles, concludeert Van Zeijl dat Corio en Klépierre elkaar goed aanvullen. Hij verwacht
dat Klépierre een beursnotering in Amsterdam wil behouden. De naam Corio verdwijnt waarschijnlijk.

Handel

De handel in het aandeel Corio werd voor de opening van de Amsterdamse beurs opgeschort. Om iets voor drieën werd de handel weer hervat. Het fonds sloot maandag op 35,84 euro.

Bekijk de actuele koers van Corio