Het Britse olieconcern BP heeft in het afgelopen kwartaal ruim een derde meer winst geboekt dan een jaar eerder. Dat maakt de oliemaatschappij dinsdag bekend.

De onderliggende winst klom naar 3,6 miljard dollar (bijna 2,7 miljard euro), tegen 2,7 miljard dollar een jaar terug.

Daarmee presteerde BP beter dan analisten hadden voorspeld. Zij rekenden in doorsnee op 3,4 miljard dollar. De gestegen winst is onder meer te danken aan hogere inkomsten uit het belang van BP in het Russische Rosneft.

''Dit was wederom een succesvol kwartaal, met operationele vooruitgang en een robuuste kasstroom'', aldus topman Bob Dudley in een toelichting op de cijfers.

Het dividend bleef onveranderd in vergelijking met het eerste kwartaal op 9,75 cent per aandeel. Dat is wel 8,3 procent meer dan een jaar eerder.

Sancties

BP waarschuwt dat verdere internationale sancties tegen Rosneft nadelige gevolgen kunnen hebben voor zijn Russische activiteiten.

BP bezit een belang van 20 procent in het Russische staatsolieconcern, dat door de Verenigde Staten op de sanctielijst is gezet in verband met de spanningen rond Oekraïne. Dudley zit in het bestuur van Rosneft.

Moeilijk parket

BP bevindt zich al in een moeilijk parket vanwege de sancties die de Europese Unie heeft opgelegd aan de topman van staatsbedrijf Rosneft, Igor Setsjin. Hij wordt gezien als de kwade genius achter de annexatie van het private oliebedrijf Yukos in 2006. 

Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag bepaalde maandag dat Rusland, vanwege deze oneerlijke toe-eigening en het bewust aansturen op een bankroet van Yukos, de vroegere aandeelhouders moet compenseren. Rusland heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de opgelegde vergoeding van vijftig miljard dollar.