De Europese beurzen zijn dinsdag met winst gesloten.

Aan het einde van de middag zetten berichten over nieuwe Europese sancties tegen Rusland de koersen wel onder druk, maar de belangrijkste graadmeters bleven mede dankzij overnamenieuws en meevallende bedrijfsresultaten op positief terrein.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 0,7 procent op 407,31 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 620,38 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,6 procent.

Vlak voor het slot van de handel meldden bronnen in Brussel dat de EU economische sancties instelt tegen Rusland, wegens de Russische agressie en bemoeienis in buurland Oekraïne.

Zo wordt het voor veel Russische banken onmogelijk op de Europese financiële markten geld op te halen. Bovendien komt er een wapenembargo en wordt Rusland deels uitgesloten van de levering van technologie voor de winning van olie en gas.

Corio

In Amsterdam ving vastgoedonderneming Corio de aandacht met een koersstijging van ruim 10 procent. De handel in het aandeel lag een groot deel van de dag stil, door de melding van Corio vlak na opening van de beurs dat het bedrijf opgaat in de Franse branchegenoot Klépierre.

Concurrent Unibail-Rodamco profiteerde enigszins van het overnamenieuws in de vastgoedsector, met een winst van 1,5 procent. Telecomconcern KPN, dat woensdag de kwartaalcijfers bekendmaakt, zakte 1,4 procent en stond daarmee onderaan de AEX.

Ageas

In Brussel verloor Ageas 7,5 procent van zijn beurswaarde. De opvolger van Fortis moet boeten voor de misleiding van beleggers rond de redding van de Belgische bank en verzekeraar in 2008. De toenmalige leiding van Fortis schetste volgens de rechtbank in Amsterdam na de eerste financiële reddingsoperatie een veel te positief beeld van het concern.

In Londen leverde BP 2,5 procent in. De Britse oliemaatschappij zag de winst in het afgelopen kwartaal met ruim een derde stijgen, maar waarschuwde tevens voor de negatieve impact van meer sancties tegen Rusland. Branchegenoot Shell won in Amsterdam 0,3 procent.

Euro

De euro was 1,3415 dollar waard, tegen 1,3441 dollar bij het slot van de beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 100,66 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,1 procent tot 107,42 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven