Reckitt Benckiser gaat zijn farmaceutische tak naar de beurs brengen. Het onderdeel krijgt een eigen notering in het Verenigd Koninkrijk. 

Dat meldde de producent van onder meer pijnstillers (Nurofen), luchtverfrissers (Airwick), condooms (Durex) en schoonmaakmiddelen (Cillit Bang) maandag.

'RB Pharmaceuticals', waarvan de omzet vorig kwartaal bij een constante wisselkoers 5 procent terugliep, pas niet meer in de langetermijnvisie van het concern. Maar Reckitt-baas Rakesh Kapoor schat in dat de divisie wel veel potentie heeft als zelfstandig bedrijf.

Het belangrijkste product van de farmadivisie is Suboxone, een middel dat gebruikt wordt bij de behandeling van drugsverslaafden. Kapoor kondigde in oktober vorig jaar al aan dat hij de strategische opties voor het onderdeel zou gaan onderzoeken.

Verkopen

Reckitt Benckiser zag de verkopen exclusief de farmatak in de periode april-juni wel toenemen, met 4 procent bij een constante wisselkoers. Dat is in lijn met de verwachtingen van analisten.

Het concern blijft wel last hebben van ongunstige wisselkoerseffecten. De totale netto-omzet over de eerste 6 maanden van het jaar bedroeg 4,7 miljard pond (bijna 5,9 miljard euro), een daling van 7 procent vergeleken met een jaar eerder. De gecorrigeerde nettowinst daalde afgelopen half jaar met 4 procent tot 829 miljoen pond.