Arcadis heeft in de eerste maanden van dit jaar aanmerkelijk meer winst geboekt dan een jaar geleden, terwijl de omzet juist slonk. 

Het ingenieursbureau hield na afdracht van belasting iets minder dan 56 miljoen euro over, blijkt maandag uit de halfjaarcijfers van het bedrijf. Dat is dertien procent meer dan in 2013.

Het Amsterdamse bedrijf heeft de hogere winst vooral te danken aan het snijden in de uitgaven. Arcadis hield daardoor - na het betalen van onder meer leveranciers en personeel - in verhouding een groter deel van zijn omzet over. Van elke verdiende euro bleef even meer dan 0,10 euro aan operationele winst over.

Vorig jaar hield Arcadis nog 0,09 euro aan elke omgezette euro over. Topman Neil McArthur toont zich in een toelichting daarom ook tevreden over de hogere winstgevendheid van zijn bedrijf. Hij wijst er bovendien op dat Arcadis niet alleen naar de kosten heeft gekeken, maar ook geld heeft uitgegeven om de groei van het bedrijf te stimuleren.

Momenteel groeit de omzet van het bureau echter nog niet. De inkomsten van Arcadis daalden tussen januari en juni met drie procent naar 1,2 miljard euro. Dat is overigens louter het gevolg van ongunstige wisselkoersen, die de inkomsten met vier procent drukten. Zonder die effecten steeg de omzet met anderhalf procent.

KBC

Volgens KBC Securities is de outlook van Arcadis voor een stijging van de netto operationele winst in 2014 met 5 tot 10 procent zwakker dan gedacht.

Volgens KBC komt de winst met die outlook uit tussen de 116,7 tot 122,2 miljoen euro, terwijl de consensus op 129,6 miljoen euro ligt. KBC gaf aan dat de resultaten in het tweede kwartaal solide waren. Het advies is hold.

Rabobank sprak van goede kwartaalcijfers, maar er was wel sprake van een zwakke autonome groei. De autonome omzetgroei in het tweede kwartaal bedroeg slechts 1 procent.

Rabo stelde dat de outlook overeenkomt met de eigen verwachtingen, maar voor sommigen een teleurstelling kan zijn, omdat de consensus op een winstgroei van 17 procent lag. Het advies staat op hold.

Arcadis noteerde maandag in het eerste handelsuur 4,3 procent lager op 24,35 euro.