De meeste toonaangevende aandelenbeurzen in Europa sloten maandag lager.

Beleggers waren in afwachting van cijfers over de Europese en de Amerikaanse economie die later in de week naar buiten komen. In Amsterdam waren AEX-fonds TNT Express en MidKapper Arcadis uit de gratie.

De AEX sloot 0,04 procent lager op 404,68 punten en de MidKap verloor 1 procent tot 618,23 punten. De FTSE in Londen daalde 0,1 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs 0,3 procent steeg. De DAX moest 0,5 procent terug, onder meer door flinke verliezen bij autofabrikanten.

''De dreiging van verdere sancties tegen Rusland en de moeizame situatie in Gaza zullen de kwartaalresultaten, voor zover die positief zijn, overschaduwen'', zei een handelaar. ''Ik denk dat beleggers op korte termijn de geopolitieke spanningen zullen gebruiken als excuus om winst te nemen.''

TNT Express wist in het tweede kwartaal wel het verlies flink terug te dringen, maar de omzet zakte met bijna 6 procent. Dat viel beleggers dermate tegen dat het aandeel 5,8 procent lager werd gezet. Uitzender Randstad bleef koploper met een plus van 1,9 procent, dankzij een koopadvies van de Belgische bank KBC.

Advies- en ingenieursbedrijf Arcadis (min 7,5 procent) gaf aan een stijging van de operationele winst te verwachten met 5 à 10 procent. Dat werd door vrijwel alle analisten als 'zwak' bestempeld. Navigatiebedrijf TomTom volgde met een min van 3,5 procent na een adviesverlaging door ING.

BMW

Fabrikant van pinautomaten Wincor Nixdorf verloor in Frankfurt 4,7 procent na de presentatie van een tegenvallende omzet in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2013/2014. De autofabrikanten BMW en Daimler volgden met verliezen van respectievelijk 2,2 en 3,2 procent.

Ryanair steeg in Dublin 2,7 procent. De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij schroefde haar winstverwachting voor het lopende boekjaar op, na een sterk eerste kwartaal. Ryanair wist zijn vluchten beter te vullen en profiteerde daarnaast van veel reizigers rond Pasen.

De euro was 1,3441 dollar waard, tegen 1,3430 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 101,68 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,8 procent tot 107,58 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven