Ryanair heeft zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar opgeschroefd, na een sterk eerste kwartaal. 

Dat maakte de Ierse budgetluchtvaartmaatschappij maandag bekend.

De winst na belastingen in het boekjaar dat loopt tot eind maart volgend jaar, komt naar verwachting uit tussen de 620 miljoen en 650 miljoen euro. Eerder rekende Ryanair nog op 580 miljoen tot 620 miljoen euro.

Afgelopen kwartaal boekte de prijsvechter een winst van 197 miljoen euro. Dat is meer dan twee maal zo veel als de 78 miljoen euro die in dezelfde periode vorig jaar in de boeken ging.

Ryanair wist zijn vluchten beter te vullen en profiteerde daarnaast van veel reizigers rond Pasen. De omzet steeg met 11 procent tot bijna 1,5 miljard euro.

Toenemende concurrentie

Europa's grootste budgetluchtvaartmaatschappij moest de toenemende concurrentie van andere prijsvechters en de stijgende brandstofkosten vorig boekjaar nog bekopen met de eerste winstdaling in 5 jaar (daling 8 procent naar 523 miljoen euro).

Maar dit jaar gaat de maatschappij dus weer uit van een winstgroei. Door maatregelen als toegewezen zitplaatsen, verlaagde bagagetoeslag en een simpelere website probeert Ryanair nu ook meer zakenreizigers, oudere passagiers en gezinnen met kinderen te trekken.

Vliegtickets

Van april tot en met juni vervoerden de vliegtuigen van Ryanair in totaal 24,3 miljoen mensen, een stijging van 4 procent. Vliegtickets waren in deze periode gemiddeld 9 procent duurder dan een jaar eerder, maar dat kwam doordat Pasen dit jaar laat viel. Ook werd dit jaar eerder begonnen met de verkoop van de zomerdienstregeling.

Voor het hele boekjaar rekent Ryanair vooralsnog op 5 procent meer passagiers (86 miljoen mensen). In de winterperiode zal hiervoor ook extra capaciteit beschikbaar worden gesteld. Ryanair hoopt rond 2019 op jaarbasis ongeveer 110 miljoen reizigers te vervoeren.