Royal Bank of Scotland (RBS) heeft in het eerste halfjaar de winst voor belastingen bijna zien verdubbelen. Deze kwam uit op 2,65 miljard pond, tegen tegen 1,37 miljard een jaar eerder.

Dat meldde de grotendeels genationaliseerde Britse bank, die flink aan het reorganiseren is, vrijdag in een tussentijds bericht.

De onthulling zorgde voor een koerssprong op de Londense beurs. Vrijdag rond het middaguur stond het aandeel RBS 14 procent hoger.

''De resultaten die we nu bekendmaken tonen de gestage vooruitgang die we maken'', stelt bestuursvoorzitter Ross McEwan. RBS profiteert onder meer van de aantrekkende Britse economie.

Veel werk

Ross waarschuwt wel dat zijn bank nog veel werk moet verzetten. Hij verwacht dat de resultaten komende periode nog onder druk komen te staan door juridische kosten en schadeclaims vanwege kwesties uit het verleden.

RBS heeft in het eerste half jaar nog eens 150 miljoen pond aan voorzieningen getroffen voor het aan de man brengen van slechte inkomensverzekeringen. Ook zet de bank 100 miljoen pond extra opzij voor claims over rentederivaten.

Eerste kwartaal

In het eerste kwartaal boekte de bank ook al veel meer winst dan in dezelfde periode vorig jaar, maakte RBS in mei bekend.

Dat kwam doordat de bank honderden miljoenen minder hoefde af te schrijven op zijn bezittingen en tevens de kosten wist te verlagen.

In 2013 schreef RBS juist dieprode cijfers, met een nettoverlies van 9 miljard pond. Het was het grootste verlies sinds 2008, het jaar waarin de Britse regering moest ingrijpen om het financiële concern van de ondergang te redden.

RBS streeft ernaar de komende 4 jaar de kosten met 4 miljard pond omlaag te brengen. Het concern komt begin augustus met de definitieve cijfers over het eerste halfjaar.