Havenonderneming HES Beheer heeft in de eerste jaarhelft geprofiteerd van een stijging van de aanvoer van bulkproducten.

Daardoor steeg het genormaliseerde nettoresultaat naar 13,1 miljoen euro, van 11 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Het resultaat onder de streep van 9,3 miljoen euro is volgens HES Beheer niet goed vergelijkbaar met de 21,3 miljoen euro die over de eerste helft van 2013 de boeken is ingegaan.

De cijfers van vorig jaar zijn aangepast in verband met een positieve herwaardering van 10,8 miljoen euro van het belang in Botlek Tank Terminal (BTT)

Dit jaar werd het nettoresultaat daarentegen negatief beïnvloed door bijzonder kosten van 3,8 miljoen euro. Die houden verband met de overname van ATIC Services en met de beoogde overname van HES Beheer zelf door Hestya, dat vorige week met een formeel bod kwam.

Alle marktsegmenten (kolen, industriële mineralen, agribulk/biomassa en olieproducten) vertoonden groei in de eerste jaarhelft. Vooral de overslag van ijzererts trok fors aan, dankzij tijdelijke assistentiewerkzaamheden.

De omzet nam toe van 28,1 miljoen naar 32,5 miljoen euro. Gezien de onzekere marktomstandigheden doet HES Beheer nog geen uitspraak over het verwachte jaarresultaat.