Statoil, het grootste energieconcern van Noorwegen, heeft de winst in het tweede kwartaal als gevolg van een afgenomen productie zien dalen met 12 procent tot 9,9 miljard kroon (1,2 miljard euro).

Over de eerste helft van het jaar kwam de winst ongeveer op hetzelfde niveau uit vergeleken met 2013. Statoil maakte de kwartaalcijfers vrijdag bekend.

De omzet was met 142 miljard kroon ook lager dan de 147 miljard een jaar eerder. Onze kwartaalcijfers werden beïnvloed door desinvesteringen, seizoensinvloeden en lagere gasprijzen", zei topman Helge Lund in een toelichting. ''We hebben de gasproductie verlaagd, maar blijven op schema voor onze leveringen over heel 2014.''

De olieproductie daalde van 1967 miljoen vaten olie in het tweede kwartaal vorig jaar tot 1799 miljoen vaten dit jaar. Ook onderhoudswerkzaamheden hadden een negatieve impact op de productie van 110.000 vaten olie per dag in het afgelopen kwartaal. Statoil verkocht verder sinds oktober 2012 voor 5,5 miljard dollar aan bezittingen.